hétfő, október 31, 2011

Serenity

A filmadatokat, ha megnézzük, mindenhol a 2005-ös évszám látható. Sosem tudtam, hogy ez most azt jelenti, hogy ekkor forgatták-e vagy került a mozikba, ezért most nagycselesen kikerültem az olyan mondatokat, hogy "a filmet 2005-ben forgatták" vagy "a 2005-ben mozikba került film" és a többi blablabla. Nem kutattam még fel (rendes) filmkritikákat, mert egyrészt utálom, ha lehúzzák azt, amit szeretek, másrészt most engem olvassatok, ne valami tökös, hozzáértő kritikamanus firkálmányait. 

Szóval, mikor azt hiszem tavaly valamikor, vagy éppen régebben, először láttam ezt a filmet, igencsak félve ültem le megnézni. (Beszari vagyok, na, úgyhogy inkább ne lepjetek meg egy olyan mozijeggyel, ami a Végső állomás 3962-re szól...) De pozitívan csalódtam, mert végre nekem is készítettek egy olyan filmet, amit szemeltakarás nélkül, minimális fintorgás kíséretében végig tudok nézni, ráadásul tetszik is. Sőt, olyannyira bejön most ez a kis kreálmány nekem, hogy nemcsak megnéztem szombat éjjel az egyik kereskedelmi tévécsatornán (nemmondommegdetévékettőnvolt), hanem már kalózmódra meg is szereztem magamnak. Ha valami elnyeri a tetszésemet, azzal fanatikus vagyok, szóval csoda lesz, ha nem posztolom ezt a bejegyzést kétszer.

A sci-fit szeretem, szóval már azzal az érdeklődésemet félsikerrel meg lehet kaparintani, de sokat nyom a latba, hogy ne fröcsögjön a vér, ne legyenek azok a földönkívüliek és egyebek nagyon rusnyák - A függetlenség napja még belefér, az Alien sorozat olyan ötévente egyszer, a Ragadozót meg egyenesen rühellem -, ó, és majd kifelejtettem a legfőbb szempontot: NO SPIDERS! 

És akkor esetünkben mivel rendelkezünk? 

Minimális cafrang - pipa.
Csúnya zombik, akik valaha emberek voltak - pipa.
A látszólag törékeny csajszi, aki lever mindenkit - pipa.
A jóképű, humoros, eszes és menőmacsó kapitány - pipa.
Undorító gonosz karakter, aki az istenért sem akar kinyiffanni, és mindig okoz meglepetéseket - pipa.

A szerelmi szál minimális, de ez nem is baj, mert nem is ezen van a hangsúly, ám azért valljuk be, kihagyhatatlan eleme a legtöbb filmnek, és most nagygonoszan felröppent bennem a gondolat, hogy az eladhatóság végett bele kellett tenni. Mint mondtam, nem néztem utána, és lehet, hogy a Serenity nem kaszált annyit, mint egy Brad Pitt-es gyökérfilm, de ettől függetlenül sokkalta jobb szórakozást nyújtott nekem, mint akármelyik mostani kasszasiker. Mondjuk tudom, ízlések, meg a pofonok. Az is elképzelhető, hogy azok számára, akik elolvassák ezt a bejegyzést, csak az elfogultságom szűrődik le, vagy talán magukra is veszik, amiért leszóltam Pittet... ez mindenkinek a maga ízlésvilága, nekem nem jönnek be mindenesetre ezek a kigyúrt selyemfiúk, és nem is hiányoznak a filmekből. Ám most le is buktatom magam, mennyire gyermeki lelkem van, de egyszerűen rühellem egy filmben az olyan részeket - könyvben nem -, és rohadtul tetszik az is, hogy itt nem kell elkapcsolnom addig, amíg végeznek. XD (Lehet vicces ez most, de a True Bloodról pl. azért mondtam le, mikor végre sugározni kezdte az AXN, mert kétpercenként kapcsolgatnom kellett, és ezt én utálom.)

Igazság szerint halványlila fogalmam nincsen, hogy az idetévedőknek tetszene ez a film, vagy a tartalom és egyéb infók elolvasása után azonnal félredobják, de én azt mondom, akinek favoritja a science fiction, az űrös dolgok, és az egész ilyen univerzum, az ne legyen ilyen kishitű, és adjon egy esélyt a filmnek. Igaz,  a durván kétórás játékidő alatt sok minden mást is lehetne csinálni, de úgy gondolom, néztem már ennél sokkal szarabb filmet is, sőt. 

Mindent összevetve, szerintem ez egy remek alkotás, ami megérte az elkészítésére fordított időt és pénzt, és egy film akkor mondhatná el magáról, hogy megnyert magának, ha én nem érzem pazarlásnak azt az időt, amit a megnézésére fordítottam.








2 megjegyzés:

  1. Na, akkor segítek, és megoldom neked a nagy problémát: az évszám mindig a moziba kerülés/kiadás dátuma, nem a forgatásé :) Egy filmen sokszor éveket melóznak, mire a forgatókönyvtől eljut a moziig, úgy az úgy necces is lenne dátumozni (ez se a legmagyarabb mondatom volt, sorry XD)
    Amúgy a Serenity tényleg egy jó film, én is szerettem, meg sokan mások is, akik látták már. Mondjuk kérdés, hogy magyarul milyen lehet, mert alapból rühellem a magyar szinkront (szerintem rohadt ócska), de ha így is tetszett neked, akkor biztos jól csináltak valamit :)
    ....
    Brad Pittet nem megszólni, szeretjük a faszit, van egy-két jó filmje pl: becstelen brigantyik. Bár... azt inkább ne nézd meg, ha nem bírod a vért ^^
    Várom a többi filmes írásodat :P

    VálaszTörlés
  2. Eredeti hangon én is szívesebben nézem, de ha éppenséggel a tévében nézek meg valamit nagyritkán, hát ott azt hiszem, csak az Operaház fantomját láttam eredeti nyelven meg felirattal. XD
    Ha meg le akarom tölteni, akkor általában a könnyebb utat választom, egy oldalt tudok, ahonnan filmeket töltök, ott meg inkább magyarul találom meg őket, meg aztán filmletöltéssel mindig balfaszkodom, ha torrentről szedem le, többször volt olyan, hogy nem játszotta le, kódot kért a kicsomagolásnál, de az infóban található helyen nem volt semmi kód... meg egyebeket. Meg a neten magyar feliratot se tudok találni, szóval ami nekem eredeti nyelven van/volt meg a gépemen film, az is a barátnőm szedte le. XD

    Oké, akkor nem mondom majd sokszor, hogy én nem lávolom Brad Pittet. (Meg Orlando Bloomot se, de most a Karib-tenger kalózai miatt el kell viselnem őt, és már hősiesen megtettem ezt az első két részben. XD)

    Ja, az infót köszi! :)

    Hát most lehet lesz pár filmes bejegyzésem, mert szünetem van. és tanulás helyett most rákaptam a filmnézésre, két nap alatt megnéztem hármat, és nálam rekordszámba megy XD

    VálaszTörlés