szombat, február 28, 2015

31 nap a jobb blogolásért: Felhasználóbarát

Forrás és tippek a kihíváshoz

A kihívás vége felé közeledve eljött az alkalom, hogy tüzetesebben átvizsgáljuk a blogunkat –  akár egy kívülálló segítségét kérve –, és megnézni, valójában mennyire felhasználóbarát az oldalunk kinézete.

Kezdjük a főoldallal: eléggé letisztult, nincsenek rajta egyéb "hibák"? Nekem egyszer a teljes oldalsávom lecsúszott a blog legaljára, és akármit csináltam vele, úgy maradt, mígnem egyszer magától helyreállt. A kinézetre ezért időnként érdemes odafigyelni, hogy minden rendben van-e az oldalon, én például szeretek több eszközről felmenni, mert elsősorban mobilon vagy tableten nézek mindent, és eléggé elveszi a kedvem, ha egy oldal mobilnézete kusza, vagy egyáltalán nincs is, hiszen bizonyos tartalmak, pl. a gifek is eléggé tudják lassítani magát a számítógépeket is. Mindazonáltal lehetetlen mindenki kedvére tennünk, a legfontosabb, hogy a blogunk tükrözze a személyiségünket, és jól érezzük magunkat, ha a saját oldalunkon időzünk.

De nem csak a leginkább szembetűnő dolgokra kell odafigyelnünk, fontos, hogy a linkek is jól láthatóak legyenek, ahogy szükségszerű a megfelelő betűméret, sorközök, és hogy egészében jól olvasható legyen a szöveg, illetőleg a widgetek, képek se lógjanak ki a helyükről. Ezenkívül jól tölt-e be maga az oldal, a linkek ellenőrzéséről pedig már több posztban szót ejtettünk.

Érdemes még eltűnődnünk azon, hogy a blogunk maradásra készteti-e a látogatót, hogy elidőzzön egy kicsit, illetve a főoldalunk alapján nyilvánvaló-e, miről szól a blogunk?

Ahogy megpróbálok elvonatkoztatni magamtól, szerintem ez utóbbi az én esetemben nem biztos, hiszen sokszor még én magam sem tudom, miről halandzsázok egyáltalán... Azonban közeleg a tavasz, és már egy ideje gondolkodom, hogy kellene egy kis változtatás, különös tekintettel az Üdvözlő oldalra, ami üvölt a bővítésért, és magamról meg az elérhetőségeimről is rendesen kellene kibiggyesztenem valamit, ezekről még javában ötletelek. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése